Ik was zestien toen ik zwanger raakte en zeventien toen ik moeder werd. Inmiddels ben ik alweer twintig. In die drie jaar heb ik redelijk wat ervaring op gedaan als tienermoeder. Als je als tiener zwanger raakt, kan er heel veel op je af komen. Je kunt in lastige situaties terecht komen waar mensen een negatieve mening over je hebben. Mensen kunnen je bij voorbaat al een slechte moeder vinden, omdat je zo jong bent. Terwijl die mensen niet eens weten hoe jij de dag doorbrengt met je kind en hoe jij je kind opvoedt. Daarnaast krijg je van veel mensen allerlei tips en adviezen voor de opvoeding van je kind. Dit natuurlijk met goede bedoelingen, maar soms kan dat best vervelend zijn. Dat jij je uiterste best doet om je kind zo goed mogelijk op te voeden en er dan andere mensen zijn die zich gaan bemoeien met de opvoeding, kan heel irritant zijn. Hoe kun je het beste met zulke situaties om gaan? In dit artikel geef ik acht tips voor (aanstaande) tienermoeders.
1. Zwangerschapstest kopen:
Wanneer je het gevoel hebt dat je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest doen om er zeker van te zijn dat je inderdaad zwanger bent. Waar veel meiden bang voor zijn, is om die test te kopen. Tegenwoordig kan je heel gemakkelijk online aankopen doen, waarbij niemand door heeft wat je precies koopt. Dus als je geen zwangerschapstest in de winkel durft te kopen, bestel er dan één via internet.
2. Je ouders het nieuws vertellen:
Vertel je ouders zo snel mogelijk dat je zwanger bent. Ooit zal je dat spannende moment onder ogen moeten komen. Als je het je ouders zo snel mogelijk vertelt dan kunnen zij je helpen met de dingen die geregeld moeten worden. Samen met hun kun je dan zo snel mogelijk een oplossing vinden van hoe nu verder. Er moet namelijk heel wat geregeld worden en die negen maanden zwangerschap zijn zo om!
3. Abortus:
Laat je niet overhalen tot een keuze als het gaat om abortus. Maak je eigen keuze. Niemand staat erop te wachten dat je zwanger bent als tiener. Vooral de ouders niet aangezien zij de grootste verantwoordelijkheid hebben over jou als kind. Ondanks dat ze er niet blij mee zullen zijn, moet jij je niet laten dwingen tot een keuze waar je zelf niet achter staat. Kies niet voor abortus, omdat je ouders dat graag willen. Zelfs door de vader van je kind moet jij je niet laten overhalen tot een beslissing. Het is jouw lichaam, jouw kind en dus jouw keuze. Stel je voor dat je na een abortus nooit meer kinderen kunt krijgen. Abortus zal een heleboel moeilijke momenten voorkomen, maar ook voorkomen dat je kindje de kans krijgt op een leven. Psychisch kan abortus toch heel wat met je doen. Kies waar jij je goed bij voelt, wat anderen ook denken.
4. Informatie inwinnen:
Win zoveel mogelijk informatie in over hoe een zwangerschap en bevalling verloopt. De verloskundige kan je precies vertellen wat jou te wachten staat. Vooral een informatieavond over hoe een bevalling precies gaat, is erg handig! Op die manier kun je er een beetje op voorbereiden. Onthoud wel dat het in praktijk soms heel anders kan gaan verlopen dan dat de theorie zegt. Dus laat het ondanks alle informatie ook een beetje over je heen komen.
5. Starende mensen:
Naarmate je buik gaat groeien, kun je mee maken dat mensen naar je gaan staren. Ook als je kind is geboren en je loopt achter de kinderwagen zijn er mensen die raar naar je kunnen kijken. Het ligt er een beetje aan of je er jong uit ziet of juist wat ouder. Ikzelf zie er jong uit en dat heb ik ook gemerkt! Veel mensen keken mij aan en nu nog steeds. In het begin wist ik niet zo goed hoe ik er mee om moest gaan. Later ging ik gewoon terug staren, dan keken zij wel beschamend weg. Tegenwoordig ga ik gewoon mijn eigen gang en trek ik me niks meer van die starende mensen aan. Wees dus voorbereid op starende mensen. Mensen kunnen een mening over jou hebben: ‘zo jong al een kind?’. Maar je hebt wel op zo’n jonge leeftijd een grote verantwoordelijkheid op je genomen. Daarmee kun je trots op jezelf zijn!
6. Opleiding afronden:
Zorg dat je een opleiding afrond! Tegenwoordig krijg je niet snel meer een baan zonder diploma. Alleen een baantje in bijvoorbeeld een supermarkt kun jij je nog ontwikkelen zonder diploma. Door een opleiding te gaan doen of af te maken, werk je aan de toekomst van je kind, maar kun je er ook voor zorgen dat je een goede en leuke baan kunt krijgen. Kies wel een opleiding die bij je past en iets wat je leuk vindt anders houd je het niet lang vol! Ook voor jezelf als persoon is het goed om een opleiding te volgen en je niet alleen te richten op het moederschap. Door te studeren, kun jij je als persoon ook nog verder ontwikkelen en je bezig houden met iets anders dan voedingen en luiers verschonen. Het maakt niet uit hoe je een opleiding afrond. Je kunt ervoor kiezen om een opleiding thuis te doen of op school, maar werk in ieder geval aan je toekomst! Het leven is namelijk niet voorbij als je een kind hebt gekregen.
7. Grenzen aangeven:
Geef je grenzen aan tegenover andere mensen die allemaal verschillende ideeën en adviezen hebben. Veel mensen zullen je vertellen hoe zij denken dat je een kind het beste kunt opvoeden, hoe zij het vroeger (anders) hebben gedaan of het nu (anders) doen. Vooral bij jonge moeders kunnen mensen snel hun adviezen kwijt. Uiteindelijk ken jij je kind het beste en moet je doen wat je moedergevoel zegt.
8. Je leeftijd niet de schuld geven:
Geef jezelf niet de schuld van iets omdat je tienermoeder bent. Als je kind valt of niet luistert, hoeft het niet jouw schuld te zijn. Het ligt sowieso niet aan jouw leeftijd, want elk kind valt weleens of luistert een keertje niet. Onthoud dit: bij elke moeder gaat het moederschap met vallen en opstaan!
Reactie schrijven