· 

DIY: Levensboek

Thijmen is alweer dik 2,5 jaar. Vanaf zijn geboorte hou ik zijn ontwikkeling bij. In het begin was het vooral wanneer hij voor het eerst kon lachen of wanneer hij kon rollen, zitten en staan. Sinds hij kan lopen, hou ik vooral de dingen bij die hij geestelijk kan. De afgelopen tijd is hij bijvoorbeeld veel bezig geweest met kleuren en dezelfde voorwerpen. Ook qua taal schrijf ik op wat hij allemaal kan. Dit hou ik gedurende een levensjaar bij op mijn mobiel, waarna ik het na zijn verjaardag op schrijf in een boekje. Niet alleen zijn ontwikkeling schrijf ik in dat boekje. Ook gebeurtenissen schrijf ik op en het komende jaar ook de leuke uitspraken van Thijmen. Met de tweede op komst, zal het bijhouden van de ontwikkelingen wel wat drukker zijn. Van twee kinderen bijhouden hoe zij zich ontwikkelen tussen alle drukte door, is nogal een klus. Toch ben ik van plan om dit wel door te zetten, aangezien het levensboek van Thijmen zo leuk is om terug te lezen! 

 

Kinderen veranderen snel! 

Ik zou elke moeder aanraden om de ontwikkeling van je kind bij te houden en het op te schrijven in een boekje. Vooral ook omdat je zoveel dingen vergeet. Dat is natuurlijk niet bewust, maar kinderen ontwikkelen zich zo snel dat je amper kunt indenken hoe een kind twee maanden geleden was. Daarnaast is zo'n boekje heel leuk voor jezelf en voor het kind om later terug te lezen. En niet te vergeten: Maak ook veel foto's! Vooral de eerste twee jaar veranderd een kind qua uiterlijk ook heel snel. Foto's zijn altijd leuk om weer terug te kijken!

 

Hieronder zal ik een uitleg geven over hoe je nou zo'n levensboek maakt. Ikzelf heb een klein, simpel boekje gebruikt. Maar je kunt natuurlijk zelf het formaat beslissen en of je zelf een voorkant wilt maken of niet. Ook zal ik de thema's die ik heb gebruikt voor jullie op een rijtje zetten, want wat zet je nou eigenlijk allemaal in zo'n levensboek?

 

Stap 1: Schrijf alles op wat je in het levensboek wilt hebben. Als je de ontwikkeling erin wilt hebben, zorg dan dat je dat vanaf de geboorte al regelmatig bijhoudt. Als je er twee maanden mee wacht, weet je niet precies meer hoe een kind zich heeft ontwikkelt, omdat de tijd en de ontwikkeling heel snel gaan.

 

Stap 2: Bedenk voor jezelf hoe het levensboek eruit moet komen te zien. Wil je een groot boek met grote foto's? Wil je alleen tekst? Wil je een harde omslag of wil je juist zelf een omslag maken? Je kunt een levensboek ook in een fotoboek verwerken. Hierdoor heb je een levensboek en fotoboek in één. Dit kan heel leuk zijn, maar het kan ook juist leuk zijn om een fotoboek en levensboek apart te maken. Het fotoboek meer voor de foto's, waarbij tekst ter verduidelijking dient voor de foto's. Een levensboek waarbij foto's juist ter verduidelijking van de tekst is bedoeld. Dit ligt natuurlijk helemaal bij jezelf. Wat is jouw smaak?

 

Stap 3: Welke thema's wil je gebruiken? Wat wil jij dat je kinderen later weten van hun baby- en kindertijd? En wat vind je zelf leuk om later terug te lezen over je kinderen? Bedenk ook of je juist een levensboek wilt met veel humor of juist meer informatief? 

De thema's die ik heb gebruikt voor het levensboek van Thijmen vind je hieronder per levensjaar. Over het derde levensjaar van Thijmen heb ik nog geen levensboek gemaakt en heb ik dus ook nog niet alle thema's. Toch heb ik al wel een paar ideetjes voor dat derde levensjaar en zal deze daarom ook met jullie delen.

 

Het eerste levensjaar:

1. Mijn geboorte (Datum, tijd, lengte en gewicht).

2. Mijn maatjes (Kledingmaat en luiermaat aan het eind van ieder levensjaar)

3. Ik ben beroemd om... 

4. Mijn bijnamen.

5. Mijn karaktereigenschappen.

6. Mijn lievelingsliedje.

7. Mijn favoriete speelgoed.

8. Mijn favoriete televisieprogramma.

9. Mijn lievelingseten.

10. Het minst lekkere eten.

11. Mijn tandjes (met een schematische tekening van een gebit, waarbij ik alle tanden die Thijmen al had heb ingekleurd)

12. Mijn woordjes.

13. Ik ben gek op...

14. Ik ben niet gek op...

15. Mijn ontwikkeling (per maand)

16. Mijn statistieken (gewicht en lengte aan het einde van een levensjaar)

17. Gedicht (vanuit Thijmen geschreven)

 

Het tweede levensjaar:

1. Mijn eerste verjaardag (Met gekregen cadeau's)

2. Mijn maatjes (Kledingmaat, luiermaat en zijn knuffels)

3. Ik maak mezelf beroemd door...

4. Mijn bijnamen.

5. Mijn karaktereigenschappen.

6. Mijn favoriete televisieprogramma.

7. Mijn lievelingseten.

8. Het minst lekkere eten. 

9. Mijn tandjes (met een schematische tekening van een gebit, waarbij ik alle tanden die Thijmen al had heb ingekleurd)

10. Mijn woordenboek (lijst met woorden zonder uitleg en een lijst met woorden met uitleg)

11. Ik ben gek op... 

12. Ik ben niet gek op...

13. Mijn leukste uitjes.

14. Momentjes met papa.

15. Momentjes met mama.

16. Mijn gekke momentjes (want kinderen beginnen in dit levensjaar toch echt met ondeugende dingen)

17. Mijn ontwikkeling.

18. Mijn statistieken (Gewicht en lengte aan het einde van een levensjaar)

19. Gedicht (Vanuit Thijmen geschreven)

 

Het derde levensjaar:

1. Mijn tweede verjaardag.

2. Mijn uitspraken.

3. Momentjes als grote broer.

 

Zoals je ziet heb ik het tweede levensjaar veel thema's van het eerste levensjaar gebruikt, maar wel met een hele andere invulling. Dit komt doordat je over het tweede levensjaar een stuk meer kan vertellen over bijvoorbeeld het karakter van het kind. Daarnaast is het leuk om sommige thema's met elkaar te vergelijken per levensjaar, bijvoorbeeld de maatjes. 

Zoals je kunt lezen, heb ik het levensboek vooral geschreven vanuit Thijmen. Alsof hij alles verteld in het boek. Dit vind ik het levensboek veel persoonlijker maken. Je kunt natuurlijk zelf kiezen of je het vanuit jezelf schrijft of vanuit je kind. Alles kun je naar je eigen smaak invullen. Een levensboek is iets heel persoonlijks, dus doe vooral waar jij je goed bij voelt! Of je nou kiest voor humor of niet, uiteindelijk gaat het om de dingen die je niet wilt vergeten van je kind. 

 

Onthoud ook goed dat een levensboek voor ieder kind er anders uit ziet. Geen één kind is hetzelfde en juist voor ieder kind kunnen weer andere thema's interessant zijn!

 

Een levensboek maken kost even tijd, maar het resultaat is wel echt heel leuk! Ik wens jullie veel plezier bij het maken van de levensboeken voor jullie prachtige kinderen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0