Voor Thijmen gaat er binnenkort natuurlijk ook veel veranderen. Hij zal niet meer alle aandacht krijgen en ik denk dat dat wel even wennen gaat zijn voor hem. Hij is 2,5 jaar als zijn broertje of zusje geboren zal worden en daar heeft hij eigenlijk amper besef van. Hij weet dat ik een baby in de buik heb en hij zegt ook weleens dat mama een dikke buik heeft. Toch snapt hij niet dat er straks echt een baby'tje in huis is die ook elke dag verzorgd moet worden.
Ik merk dat Thijmen nu echt op een leeftijd zit dat hij veel om aandacht vraagt. Hij zegt steeds: kom eens kijken. Ook vraagt hij vaak wat wij aan het doen zijn. Voor hem zal het daardoor denk ik best lastig zijn als zijn broertje of zusje ook aandacht nodig heeft. Ik zal niet altijd bij hem kunnen kijken of op elk moment een spelletje met hem kunnen doen.
Julian en ik proberen Thijmen zo goed mogelijk voor te bereiden, maar dat is best wel lastig. Hoe laat je een kind namelijk beseffen dat er straks echt daadwerkelijk een baby in huis komt wonen? Dit doen wij op de volgende manieren:
1. Vertellen dat de baby in mama's buik zit. Door steeds weer te vertellen dat de baby in mama's buik zit en er over een tijdje uit komt, zet hem aan het denken. Voor een volwassene is het al moeilijk om te beseffen dat er een baby in de buik zit, laat staan voor een peuter. Toch herhalen we dat wel regelmatig, zodat Thijmen weet waar de baby heeft gezeten als de baby er is. Dus dat hij niet denkt: waar komt de baby vandaan? Maar dat hij beseft dat het eerst in mijn buik zat.
2. Situaties vertellen die straks zullen voorvallen. Julian en ik vertellen sinds kort wat er gaat gebeuren als de baby er is. Bijvoorbeeld dat de baby straks babymelk moet drinken en gaat huilen als het honger heeft. Maar ook bijvoorbeeld dat de baby heel erg kan gaan stinken en heel veel gaat slapen en dat we dan heel stil moeten zijn, anders wordt de baby wakker. We weten dat Thijmen nog te jong is om hier echt een voorstelling bij te kunnen maken, maar we denken wel dat het goed is om erover te praten. Hierdoor hopen we dat situaties hem niet gaan overvallen, maar dat hij er een klein beetje op voorbereid is door de verhalen die wij hebben verteld.
3. Vertellen waar alle spullen van de babyuitzet voor bedoeld zijn. Thijmen dacht dat de box een bed was. Voor de eerste paar maanden is de box ook een soort van bedje en ik denk dat het goed is om dat uit te leggen, zodat hij weet wat er straks gaat gebeuren met alle spullen.
4. Thijmen een boekje voorlezen. Toen ik ongeveer 17 weken zwanger was, heb ik voor Thijmen een boekje gekocht, namelijk 'ik ben je grote broer'. Dit boekje laat aan de hand van teksten en tekeningen verschillende situaties zien die straks voorkomen als hij grote broer is.
5. Thijmen meenemen naar de verloskundige. Doordat we bij de verloskundige elke keer het hartje gaan luisteren, beseft Thijmen denk ik meer dat er echt iets in mijn buik zit.
Uiteindelijk denk ik dat het lastig is om een kind goed voor te kunnen bereiden op de komst van een broertje of zusje. Vooral wanneer ze de leeftijd hebben van Thijmen. We doen ons best om Thijmen zo goed mogelijk voor te bereiden, maar uiteindelijk zal hij het toch zelf moeten ervaren. Het zal vast even wennen zijn voor hem als de baby er is, maar ik weet zeker dat hij een hele lieve broer gaat zijn!
Reactie schrijven