Het voordeel van een relatie zonder kinderen is dat je veel tijd met je partner kunt doorbrengen. Alle vrije tijd die je hebt, kun je in plannen om leuke dingen samen te doen. Wanneer je kinderen hebt, gaat dit niet meer zo makkelijk. Het wordt vaak een uitje samen met de kinderen (wat natuurlijk ook leuk is) of het wordt een geregel om alles rond te krijgen dat de kinderen naar een oppas kunnen. Tijd doorbrengen met je kinderen is natuurlijk heel belangrijk. Toch is het ook belangrijk om nog tijd te investeren in je relatie. Want naast dat je papa of mama bent, ben je ook nog gewoon elkaars partner. De persoon waar je een leven mee opbouwt en herinneringen mee maakt. De persoon waar je stapelgek op was voordat je kinderen kreeg en hopelijk nog steeds op bent. Het krijgen van kinderen kan een relatie behoorlijk onder druk zetten. Je mag daarom blij zijn als je nog steeds stapelgek bent op je partner. Je leert hem of haar op een hele andere manier, in een hele andere rol kennen en dat kan positief zijn, maar ook negatief. Stel je voor dat je partner toch een beetje tegenvalt als ouder zijnde. Daarom is het goed om tijd in te plannen met z'n tweeën om leuke dingen te doen, maar ook om zulke dingen bespreekbaar te maken.
Julian en ik waren nog niet heel lang samen toen ik zwanger raakte. We waren dol op elkaar en wisten dat we voor altijd bij elkaar zouden blijven. Dat denkt natuurlijk elk stel die verliefd zijn. Toch kwam ook onze relatie onder spanning te staan toen Thijmen werd geboren. Waar het voor de komst van Thijmen allemaal vanzelf ging met tijd voor elkaar nemen, kwamen we nu alleen al tijd te kort voor de verzorging van onszelf. Door slaap te kort of situaties waarin je lang geduldig moet zijn, ontstaan er irritaties. Ook brengt de nieuwe situatie ook wel wat spanning en stress met zich mee. Na de bevalling kan het allemaal wel een beetje chaotisch zijn met alle nieuwe dingen die je moet leren. Daarnaast komen de zorgen voor een kindje ook nog op je pad. Kinderen worden ziek. Ze hebben extra aandacht nodig, waardoor er geen tijd meer is voor je partner.
Hoe kun je nou het beste met deze stress, spanning en nieuwe situatie omgaan? Hoe kun je er samen voor zorgen dat je elkaar niet uit het oog verliest? Of terwijl, hoe houd je een relatie leuk na het krijgen van kinderen? Vanuit mijn ervaring, deel ik hier een aantal tips:
1. Zorg voor een ritme. Een ritme binnen het gezin zorgt voor rust. Niet alleen voor de baby, maar ook voor jezelf en je partner. Iedereen weet waar hij of zij aan toe is en uiteindelijk gaat het allemaal vanzelf.
2. Deel je frustraties en irritaties. Praten met elkaar is heel belangrijk. Het is niet goed om alles op te kroppen, want dan kan de ander er ook geen rekening mee houden. Je bent allebei volwassen en daarmee dus wijs genoeg om op een respectvolle manier met elkaar te kunnen praten.
3. Tijd met z'n tweeën. Het is niet erg om een keer oppas te zoeken voor jullie kind. Plan met z'n tweeën regelmatig een dagje weg, zodat jullie tijd en aandacht voor elkaar hebben.
4. Wees lief voor elkaar. Door bijvoorbeeld samen de was op te hangen of samen boodschappen te doen, help je elkaar. Maar je kunt ook een kop thee of koffie voor de ander klaar maken. Het hoeft maar iets kleins te zijn. Toch laat het wel een stukje liefde zien.
5. Wees dankbaar. Niet alleen in de grote dingen kun je dankbaar wezen, maar ook voor die kop thee of koffie die je net van je partner hebt gekregen. Door simpel 'dankjewel' te zeggen, is dit al een gebaar van liefde. Daarnaast zorgt dankbaarheid meestal ook weer voor puntje 4: lief zijn voor elkaar. Uit dankbaarheid doe je lieve dingen voor de ander.
6. Bespreek de positieve dingen. Praat niet alleen over de negatieve dingen, zoals de irritaties die je bij de ander hebt. Benoem ook de positieve dingen die de ander doet. Vertel de ander wat hij of zij goed doet en wat je in hem of haar zo waardeert. Daarnaast is het ook altijd goed om positieve herinneringen samen op te halen. Geluk van vroeger, zorgt voor een stukje geluk in de toekomst.
Reactie schrijven