Van onzinnig gebrabbel tot wijze uitspraken. Dat is hoe ik peuterpraat het beste kan omschrijven. Op sommige momenten heb ik geen idee wat Thijmen bedoeld als hij mij iets verteld, terwijl ik het andere moment verbaasd sta van de wijze les die hij mij leest. Peuters kunnen ons behoorlijk verassen met de uitspraken die ze doen. Vaak zijn het uitspraken die ze hebben opgevangen uit een gesprek en dit weer linken met een ander woord of situatie. Het resultaat: grappige uitspraken die voor een peuter heel logisch kunnen zijn. Terwijl ouders meestal moeten lachen om de gekke zinnetjes, snappen peuters vaak niet waarom er nou gelachen word. Meestal is de manier waarop een peuter een uitspraak maakt ook nog lachwekkend. De manier alsof ze alles weten, maar ondertussen er eigenlijk nog niet zoveel van snappen.
De leuke kanten van peuterpraat.
Bij Thijmen merk ik dat hoe verder hij in de peuterfase komt, hoe meer peuterpraat hij krijgt en hoe gekker, grappiger en wijzer de uitspraken worden. Julian en ik hebben al zo vaak om zijn uitspraken moeten lachen en vaak brengt hij het ook nog op een hele grappige manier. Meestal als Julian en ik dan om hem moeten lachen, begint Thijmen ook te lachen en lacht hij het hardst van ons allemaal. Terwijl hij eigenlijk geen idee heeft waarom we moeten lachen. Ik vind het heerlijk dat Thijmen nu volledig kan praten. Natuurlijk weet hij nog niet alles. In ieder geval komt hij met de dagelijkse dingen die hij wilt vertellen er nu wel uit. Dit maakt het communiceren tussen Thijmen en mij een stuk makkelijker. Ik snap nu beter wat hij bedoeld, omdat hij mij dingen uit kan leggen. Thijmen vangt heel snel woorden en gesprekken op. Terwijl je denkt dat hij aan het spelen is en ons niet hoort, weet hij het hele gesprek mee te krijgen. Soms begint hij dan mee te praten, maar hij heeft dan geen idee wat de boodschap is van het gesprek. Hierdoor kan hij weleens leuke uitspraken hebben. Af en toe haalt hij ook nog weleens woorden door elkaar of zegt hij moeilijke woorden op een onverstaanbare manier. Ook komt het nog weleens voor dat hij een heel verhaal verteld in onverstaanbare taal. Dit doet hij meestal voor het slapen gaan om tijd te rekken. Zulk praat valt dus onder de categorie 'onzinnig gebrabbel'.
De minder leuke kanten van peuterpraat.
Toch is de peuterpraat van Thijmen soms wel lastig. Hij had namelijk een periode dat hij de hele dag door vroeg wat ik aan het doen was. In het begin moest ik er wel om lachen, maar op een gegeven momenten werd ik er wel een beetje gek van. Continu vertellen wat je aan het doen bent, terwijl je een seconde geleden al hebt verteld wat je aan het doen was. Op dit moment heeft hij een fase dat hij steeds vraagt: 'Waarom?'. De hele dag door wil hij weten waarom iets zo is of waarom iets niet mag. Hierdoor moet ik dus steeds uitleg geven terwijl er soms ergens geen uitleg voor is. Hieronder lees je een gesprekje tussen Thijmen en mij terwijl we langs de speeltuin liepen:
Thijmen: ''Ik kan op de glijbaan?''
Ik: ''Nee''
Thijmen: ''Waarom?''
Ik: ''Omdat de glijbaan nat is''
Thijmen: "Waarom?''
Ik: ''Omdat het heeft geregend''
Thijmen: ''Waarom?''
En zo ging hij maar door met vragen. Soms weet ik niet zo goed een antwoord te geven. Hoe leg je bijvoorbeeld uit aan een kind van twee jaar waarom het regent?
Uiteindelijk geniet ik echt van deze fase. Ik vind het gezellig dat ik nu met Thijmen gesprekken kan voeren en kan luisteren naar zijn peuterpraat. Daarnaast merk ik ook aan Thijmen dat hij het een stuk fijner vindt dat hij alles duidelijk kan maken. Hij hoeft niet meer boos te worden als hij iets wilt en wij niet weten wat hij wilt. Hij kan het ons nu vertellen. Of het nou in wijze woorden is of in onzinnig gebrabbel. Hij is allang blij dat er naar hem geluisterd word en hij ons begrijpt als wij antwoord geven.
Reactie schrijven