Bevallen is niet zomaar iets. Je lichaam moet hard werken om een baby eruit te krijgen. Dat kan natuurlijk niet zonder pijn. Vooral bij het eerste kindje kan bevallen soms best eng zijn. Je weet niet wat je te wachten staat en hoeveel pijn het gaat doen. Ook bij twee of meer kinderen kan een bevalling spannend zijn. Je weet nooit hoe de bevalling gaat verlopen. Meestal duurt de eerste bevalling het langst doordat het eerste kindje de weg 'vrij' moet maken.
Ik vond bevallen ook wel een beetje eng. Vooral in het begin van mijn zwangerschap dacht ik liever niet na over de bevalling. Tussen de 20 en 30 weken veranderden mijn gedachten. Ik keek uit naar de bevalling en was erg nieuwsgierig naar de ervaring om te bevalling. Ook wou ik natuurlijk dolgraag mijn kleine mannetje zien! Voordat ik ging bevallen heb ik zoveel mogelijk informatie opgezocht over hoe een bevalling in z'n werk gaat en wat helpt tegen de pijn. Dit gaf mij veel rust en maakte de bevalling minder spannend. Toch worden alle negatieve dingen van een bevalling niet altijd verteld. Voor mij heeft dit ervoor gezorgd dat ik me na de bevalling totaal niet gelukkig voelde. Door al die mooie happy endings na een bevalling die op televisie te zien zijn, kreeg ik een verkeerd beeld van een bevalling. Dit gaf mij een enorm schuldgevoel en daarom wil ik een paar negatieve dingen van een bevalling met jullie delen. Er zitten een paar gênante dingen tussen, maar helaas hoort het er allemaal bij.
1. Het bevallen kan heel lang duren. Ik had geluk dat ik een bevalling had van 5 en een half uur, maar sommige vrouwen hebben meer dan 48 uur weeën. Een gemiddelde bevalling van een eerste kind duurt 12 tot 16 uur. Ik moet er niet aan denken om een hele dag in de weeën te zitten! Na vijf en een half uur had ik er al meer dan genoeg van!
2. Hoe meer voorwerk, hoe beter! Voorweeën zijn niet alleen maar heel erg vervelend. Voorweeën hebben een groot voordeel. Deze voorweeën doen alvast werk voor de bevalling. Als je niet veel voorweeën hebt, dan moet al dat werk met de bevalling nog gebeuren. Hoe verder je kindje is ingedaald, hoe sneller de bevalling kan gaan.
3. Na de bevalling kan het zijn dat je niet gelijk op een roze of blauwe wolk zit. De bevalling kan je erg uitputten en ook kun je door een knip of wat scheurtjes veel pijn ervaren. Voel je daardoor niet schuldig als je even geen energie hebt om je kind te kunnen vasthouden of voor te zorgen. Je lichaam heeft bij de bevalling hard moeten werken. Het is heel normaal als je heel erg moe bent of als je de eerste paar dagen bijna niks kunt.
4. Veel bezoek kan er voor gaan zorgen dat je niet genoeg van je kind kunt genieten. Je moet genoeg rust nemen na de bevalling om weer goed op krachten te komen. Bezoek kan erg veel energie kosten. Vooral de eerste paar dagen/weken kan het goed zijn om de middagdutjes niet over te slaan.
5. Wanneer je na de bevalling bent geknipt of erg bent uitgescheurd, moet je gehecht worden. Het hechten kan nog meer pijn doen dan een bevalling. Dit kan komen wanneer je gehecht moet worden op een plek waar het niet verdoofd kan worden.
6. Na de bevalling heb je ontzettend groot maandverband nodig. Er zit natuurlijk een wond in je buik door de placenta. Daardoor verlies je erg veel bloed. Je kunt zelfs bloedproppen verliezen die zo groot als je vuist zijn.
7. Wanneer je bevallen bent, zijn de weeën meestal gelijk over. Helaas bestaan er ook naweeën. Deze zijn nodig om de baarmoeder weer terug op de plek te brengen en het bloeden te verminderen. Meestal komen de naweeën bij een eerste kindje niet (vaak) voor. Bij een snel verlopen bevalling kunnen deze weeën heftiger zijn.
8. Plassen kan de eerste tijd erg pijnlijk zijn. Je lichaam heeft flink wat te verduren gehad daar beneden en daarom kan plassen veel pijn doen. Doordat het plas langs de knip, scheurtjes en/of schaafwonden gaat, kan het plassen een branderig gevoel geven. Plassen terwijl je er water langs laat stromen, kan de pijn verlichten.
9. Doordat het bekkenbodemspier verslapt is, kun je niet makkelijk meer je ontlasting ophouden. Hierdoor moet je elke keer snel naar het toilet terwijl het al pijnlijk is. Oefeningen voor je bekkenbodemspier kunnen hierbij helpen.
10. Een paar dagen na de bevalling kunnen je borsten pijnlijk zijn en melk gaan lekken door stuwing. Geef iemand de opdracht om een witte kool voor je te halen. Kneed een aantal koolbladeren, leg ze in de koelkast en doe ze daarna in je BH. Dit werkt tegen stuwing.
11. Aan je buik te zien, lijkt het alsof je na de bevalling bent leeggelopen. Je buik is flubberig en de spieren zijn slap. De dag dat Thijmen was geboren, moest ik mijn buik zelfs ondersteunen wanneer ik me ging omdraaien.
Reactie schrijven